Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJSÁGCIKKEK

2014-06-21-szeghalom-vi.-orszagos-szeniortanc-fesztival.jpg2014. június 21. Szeghalom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bárki bevetheti ezt a csodafegyvert az időskori elbutulás ellen

Vasárnapi Hírek, 2014. október 26.

Eddig is tudtuk, hogy a tánc egészségesebbé tesz – mint minden testmozgás –, emellett csökkenti a stresszt és növeli a szerotoninszintet, ezáltal a lelki egészséghez is hozzájárul. Ám csak most sikerült bizonyítni, hogy a rendszeres tánc az elmét is pallérozza.

A New York-i Albert Einstein Orvosi Kollégium kutatói 21 éven át vizsgáltak 75 éves és idősebb embereket, hogy kiderítsék, mely tevékenységek tartják frissen az elmét, védve az időseket a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása ellen. A szellemi elfoglaltságok közül a rendszeres olvasás 35 százalékkal, a keresztrejtvényfejtés pedig 47 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét. Még érdekesebb eredményt hozott a fizikai aktivitások vizsgálata: sem a biciklizés, sem a tenisz, sem más sport nem használt semmit a demencia ellen (csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére), ellenben a rendszeres táncról kiderült, hogy 76 százalékkal, vagyis a leghatékonyabban csökkenti az időskori elbutulás esélyét.

Ennek oka az agy tanulási képességében rejlik: agyunkban kb. 100 milliárd idegsejt van, melyek mindegyike ezer másik idegsejttel létesít mintegy százbillió kapcsolatot (szinapszist). Stimuláció híján a szinapszisok száma csökken, ingerek hatására megsokszorozódik – ezt tapasztalták a rendszeresen táncolóknál is.

A tánc ugyanis nem csak a lábat, hanem az agykérget és a hippokampuszt is minden másnál jobban megmozgatja.

 

 

 

 

 

A GENERÁCIÓNK című nyugdíjas havilap 2012. év 11. számában - nagy örömünkre - megjelent a szeniortáncról egy cikk.

beolvasas0001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. április 5. Vöcklabruck: szeniortánc-oktatói oklemelem átvétele.

A képen balra: Anny Victoria Fuchs referens, jobbra Margot Hörmandinger, az Osztrák Szeniortánc Szövetség elnöke 

zertifikat-a-kezemben.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi cikk az Osztrák Szeniortánc Szövetség lapjában, a "treffpunkt TANZ - Tanzen ab der Lebensmitte"-ben jelent meg

(http://www.seniorentanz.at/downloads/burgischneidermenschenbilder.pdf)

 

 

 Tánccal vissza az életbe

 

1993 – döntő év az akkor 48 éves, sokoldalú érdeklődésű orvosnő és pszichoterapeuta Dr. Burgi Schneider életében. Álmatlanság, depresszió, súlyos asztma után a végső diagnózis: Burn-Out (kiégés)! Így kénytelen feladni a hivatását.

 

Dr. Burgi Schneider több mint húsz éven keresztül volt orvos és pszichoterapeuta. Szakmai elkötelezettsége mindig is óriási volt. A ’pszichoszomatika’ széles témakörének a gyermekét egyedül nevelő anya különösen sok figyelmet, energiát és időt szentel. Előadásokat tart, szemináriumokon és kongresszusokon vesz részt, és továbbképző tanfolyamokon adja át tudását kollégáinak. Emellett autogén tréning- és Qi Gong-tanfolyamokat vezet. Ez az éveken át tartó rengeteg munka és elhivatottság a „munkamániás” egyedülálló anyát fokozatosan kikészíti. „Ahhoz, hogy valaki pszichoterapeutaként dolgozzon, szüksége van stabil háttérre, a család támaszára, valakire, akivel megbeszélheti a problémáit”, Dr. Schneider ezt mára már megtapasztalta. „Mert különben a mások félelmei és kínjai felőrlik az ember lelkét.”

 

1993: a vég

1993 közepére egyértelmű a diagnózis: „Burn-Out”, a fiát egyedül nevelő anya a súlyos családi és szakmai kihívások hatására összeroppan. Gondolni sem lehet arra, hogy folytassa a hivatását. „Annak ellenére, hogy akkoriban pontosan tudtam, hogy ez így nem mehet tovább” – magyarázza Burgi Schneider a beszélgetés közben –, „a munkára való képtelenségem még mélyebb depresszióba taszított.”

Dr. Schneider keresi a kivezető utakat a krízisből, keresi a lehetőségeket a belső megnyugváshoz, új tartalmakat kutat, és már 1991-ben megtalálja ezeket egy közösségben. Az ott kapott vallásos tartalmak, az élet a csoportban, mint egy családban segítenek Burgi Schneidernek. Fokozatosan új erőre kap, visszatér az életkedve. Elkezd festeni, foglalkozik fazekassággal, a munkáit bemutatja a ’Barbaramarkt’-on Obertrumban, és ír egy könyvet a migrénről. Ritkábban depressziós, az élete tartalmat és értelmet nyer.

 

A látszat csal

De aztán úgy 1999 vége felé jön a kiábrándulás. A közösség egyre inkább szektává változik, amit csak a kilépése után ismer fel. Az önkéntességből kényszer lesz, egy szabad közösségből szorongatásokba beszűkített, félelemmel teli élet. A tagok egymás után hagyják ott a csoportot. 2006 elejére Burgi Schneider pszichikailag teljesen kikészül, álmatlanságtól, depressziótól és reumatikus fájdalmaktól szenved. 15 év után otthagyja a közösséget, és gazdagabb lesz egy félelmetes tapasztalattal. Újból keresi az utat vissza az életbe.

 

A táncolás segít

2005 tavaszán barátnője, Lisa Pilz elhívja őt a „szeniortáncba”. Nyomban megtetszik neki. A mozgás, a szellemi és testi kihívás, a csoport – úgy tűnik, hogy mindezek nagyon jót tesznek neki. Ezek után rendszeresen részt vesz a táncfoglalkozásokon.

 

Máról – holnapra

Csupán néhány hónappal ezelőtt mutatta be az Obertrumi Múzeumi Egyesület a „Máról – holnapra” című, az obertrumi környezetről szóló és obertrumi (élet)történeteket tartalmazó könyvet. Az ötlet Dr. Burgi Schneidertől származik, aki 2006 és 2008 között számos személyes interjút készített, és ezek a történetek is szerepelnek a kiadványban.

 

treffpunkt: TANZ – Tanzen ab der Lebensmitte

(Az Osztrák Szeniortánc Szövetség lapjának címe „találkozási pont: TÁNC – táncolás az élet közepétől kezdve”)

 

Burgi Schneider hűséges marad a rendszeres táncdélutánokhoz, amelyet a ’Seniortanz Österreich’ Salzburg Tartományi Egyesület tart. Több mint két éve látogatja a táncfoglalkozásokat Eugendorfban, amit a jelenlegi országos szövetségi elnök, Margot Hörmandinger vezet. Az egykori orvosnő és pszichoterapeuta számára a csoportos táncolás az élet iskolájává válik. Újra megtanul nevetni, barátokra talál és fokozatosan egészségesebb lesz. „Számomra a ’treffpunkt: TANZ’ egy egyedülálló lehetőség”, nyilatkozza Burgi Schneider, aki nagyon boldog, hogy a ’Szeniortánc’ kifejezést végre megváltoztatták ’treffpunkt Tanz – Tanzen ab der Lebesmitte’ névre, ami tapasztalata szerint „azzal az eredménnyel járt, hogy a test, a lélek és a szellem mozgékonyságát pozitívan befolyásolták, megteremtve ezzel az összhangot a szellemi erők összpontosítása és a zene ritmusára történő mozgás között. Ehhez hozzájön még, hogy a kellemes együttlét, a nevetés, a táncfigurák sikeres végrehajtása fölötti öröm növeli a jókedvet és az életörömöt.”

 

Táncoktató Köstendorfban és Elixhausenben

2007 őszén Burgi Schneider elhatározza, hogy beiratkozik az Osztrák Szeniortánc Szövetség által szervezett, másfél évig tartó táncoktatói tanfolyamra. 2008 tavaszán elkezdi szervezni a saját tánccsoportjait Köstendorfban és Elixhausenben, amelyeket azóta is nagy örömmel vezet.

„2009. október 18. és 23. között ünnepli az Osztrák Szeniortánc Szövetség 25 éves fennállását”, magyarázza Burgi Schneider személyes lelkesedését, miszerint „ez az ünneplés legyen alkalom és lehetőség arra, hogy a ’treffpunkt TANZ – Tanzen ab der Lebensmitte’-t a széles közönség is megismerhesse és ezáltal egyre több ember vegyen részt a táncfoglalkozásainkon.”

 

 

treffpunkt:TANZ

Tanzen ab der Lebensmitte

Ez a táncolásnak egy különleges módja

 

Mindenkinek, akinek a zene és a ritmus a vérében van

Férfiaknak és nőknek – partnerrel vagy anélkül

Mindenkinek, aki elevenségét kifejezésre akarja juttatni

Mindenkinek, aki nyitott a világ táncaira és kultúráira

Tagság nem szükséges, nincs részvételi kényszer

Tánctudás nem szükséges

A tánctanfolyamok mindenki számára elérhetők (csak 3-5 Euro)

 

A táncolás megtanítja nekünk, hogy hogyan vehetjük az életet könnyedébben

Használja ki a számtalan lehetőséget (l.: jobb oldali szöveghasáb)és

CSATLAKOZZON HOZZÁNK!

 

www.tanzenabderlebensmitte

 

 

Tánccal vissza az életbe – képaláírások

 

 

 

 

 

 

Rund 30 tanzfreudige…

Kereken 30 táncolni szerető hölgy – és egy úr is – élvezi Lisa Pilz táncoktató másfél órás táncoktatását

 

 

 

 

 

 

 

 

’Die etwas andere Art zu tanzen’ …

Ez a kicsit másféle táncolási mód életörömöt, szórakozást és társaságot nyújt, ugyanakkor fokozza a koncentrációt, javítja az egyensúlyt és koordinációt, valamint pozitívan hat a szívre, vérkeringésre, valamint az anyagcserére

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Burgi Schneider erzählt…

Dr. Burgi Schneider mesél hosszú útjáról a ’Burn-Out’(kiégés)-tól az életbe való visszatéréséig

 

 

  

 

 

 

 

 

Auch das ist ….

Ez is ’treffpunkt: TANZ’. Lisa Pilz táncoktatót születésnapja alkalmából a tánccsoportja egy szép virágcsokorral lepi meg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.seniorentanz.at/downloads/berichtinkneippzeitung.jpg 

Táncolás egy kicsit másképpen…

 

„Fiatal koromban annyira szerettem táncolni, de most már nem merek, és nincs is senki, aki táncolna velem.” Így kezdődött egy beszélgetés Resi S-szel. Rendre találkozom olyan emberekkel, akik tulajdonképpen nagyon szeretnének a bennük élő vágynak szabad utat engedni, nevezetesen hogy együtt mozoghassanak a zene taktusára, de nem találnak erre lehetőséget.

 Szöveg: Dr. Burgi Schneider

 Még mindig csak kevesen tudják, hogy igen idős korig van lehetőség táncolni, mert a „Táncolás egy kicsit más módon” minden újonnan csatlakozó számára lehetséges táncos előismeretek nélkül is.

Mintegy 30 évvel ezelőtt fejlesztették ki Németországban a táncolásnak ezt a formáját az élet második felétől kezdődően „Szeniortánc” név alatt. Táncolnak régi slágerek zenéjére, keringőre, dél-amerikai dallamokra, de megismerkednek a széles világból származó különféle néptáncokkal és történelmi táncokkal is. A táncoktató bemutatja a tánc koreográfiáját, és gyakorolja a tánccsoporttal. A táncok elsajátítása meglepően gyorsan megy, másfél óra alatt 8-10 különböző táncot lehet elsajátítani és gyakorolni. A páros tánctól kezdve a sortáncon, körtáncon, a négyes pártáncon át sokféle formáció lehetséges. Rendkívül szórakoztató és a tánctanulás hatásfoka elképesztő. 

A táncolás által javul a bal-jobb-orientáció, a tér érzékelése, a lépésbiztonság, az emlékezet, a közösséghez tartozás érzése, az önértékelés, valamint a test, a lélek és a szellem élénksége.

Az irány- és partnerváltás miatt mindig szükség van új orientációra, ami élénkké és éberré tesz. A kezdeti félelmek az érintéstől hamarosan alábbhagynak, és létrejön az azonos ritmusban való együttmozgás jóleső érzése. Ha mindezt nem a saját bőrömön tapasztaltam volna meg, akkor bizonyára nem tudnék erről ilyen meggyőződéssel írni!

’A kicsit másfajta táncolás’ életörömöt, szórakozást és közösségi élményt nyújt

Hat évvel ezelőtt véletlenül szereztem tudomást egy tánccsoportról a szomszédos településen, és elmentem, hogy megnézzem: mi is ez. Ebből aztán két év aktív együtt-táncolás lett, miközben megtapasztaltam, hogy a mozgásnak ez a módja mekkora hatást tud kifejteni, és elhatároztam, hogy beiratkozom a táncoktatói tanfolyamra. Amit aztán újabb lökést adott ahhoz, hogy a kihívásoknak megfeleljek, és ma boldog vagyok, hogy ezt a lépést megtettem. Négy csoportot vezetek jelenleg, és mindig újra és újra elcsodálkozom azon, hogy a tánc hatására mind nőkben, mind férfiakban milyen óriási változások tudnak létrejönni.

Az interneten a http://www.tanzenabderlebensmitte.at alatt lehet bennünket megtalálni.

2012 őszén kb. 1000 tánccsoportban több mint 500 táncoktató vezetése alatt indulnak tánckurzusok, közöttük számos csoportot a Kneipp-Aktiv-Klub indít. Érdeklődjön és csatlakozzon bátran! Bátorságának egy kiváló életérzés lesz a jutalma!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabletták helyett tánc

 

Mióta csak ember él a Földön, azóta létezik a zenére történő ritmikus mozgás, a tánc is, amely mind a pszichikai, mind a testi egészségünkre jótékony hatással van. A közös tánc kiszabadítja az egyént az elszigeteltségéből, egy csapásra elillan az esetlegesen ránk telepedett depresszió, és máris sokkal jobban érezzük magunkat. Emellett erősödik a szívünk, az érrendszerünk, az immunrendszerünk, és nem utolsósorban élénkül a csont- és porcanyagcserénk is, tehát a tánc segít megelőzni a betegségeket is. Nincs az a gyógyszer, ami az ember egészségére pozitívabb hatással lenne, mint a mozgás és mindenek előtt a tánc.

 

Köztudott, hogy a szívbetegek gyógyulására rehabilitációs programokat állítanak össze, amely részben életmód-változtatásból (zsíros ételek, alkohol, cigaretta kerülése), valamint sportgyakorlatokból (kerékpározás, futópad, fitneszterem stb.) áll.

 

Olaszországban, a Lancisi Kardiológiai Rehabilitációs Központban azt tapasztalták, hogy a páciensek 70 százaléka menet közben abbahagyja a felépítő programot. „Ki kell találnunk valamit, ami a betegeknek jobban megfelel” – mondta Romualdo Belardinelli, az intézet igazgatója.

 

Vezetésével tavalyelőtt végeztek egy nyolchetes kísérletet 110 olyan beteggel, akiknek korábban szívelégtelenségi problémái voltak: 44 személy a hagyományos rehabilitációs programot végezte a fitneszteremben a futópadokon, kerékpárokon. Másik 44 heti háromszor tánctanfolyamon vett részt alkalmanként 21 percen át, ahol lassú és gyors keringőt táncoltak. 22 személy pedig semmiféle testgyakorlatot nem végzett.

 

A nyolc hét elteltével összehasonlították a kísérleti alanyok különböző mutatóit: Egyáltalán nem tapasztaltak javulást annál a 22 személynél, aki semmit nem mozgott. A két aktív csoportnál a szív- és tüdőműködés nagyjából azonos mértékben javult. Az oxigénfelvétel a fitnesztermieknél 16%-kal, a táncolóknál 18%-kal növekedett, az izomkifáradási mutató a táncolóknál 21%-kal volt jobb, mint korábban. Ez az érték a sportgyakorlatokat végzőknél csak 3 százalékponttal volt alacsonyabb. A táncosoknál továbbá megállapították az artériák rugalmasságának a javulását is. A többi kondícióérték mindkét aktív csoportnál nagyjából megegyezett.

 

Belardinelli még hozzátette: a táncolásnak még az is előnye lehetett, hogy a betegeknek nem egyedül kellett edzeniük, hanem közben szociális kapcsolatokat építettek ki egymással, és a táncolásban lényegesen több örömüket lelték, mint az unalmas szóló kerékpározásban vagy a futópad taposásában.

 

A tánc jótékony hatását már sok országban felfedezték. Magyarországon sajnos ennek még nincs nagy hagyománya. Azonban a XVI. kerületben már egy ideje működik a Szenior Örömtánc Klub, és az évek alatt már több mint 100 ember vett részt legalább egyszer a táncfoglalkozáson. Sajnálatunkra a férfiak kevésbé aktívak, pedig az időskori csontritkulás őket ugyanúgy fenyegeti, mint a nőket, akik a klub többségét alkotják. Van egy kb. 40 főből álló ún. kemény mag, ők semmi pénzért ki nem hagynának egyetlen alkalmat sem. Hagyományos táncokat tanulnak: bécsi és angol keringő, szwing, csa-csa-csa, mambo, tango, twist, rumba stb. Bár jórészt nyugdíjas korúak jönnek, de ezt azért nem veszik szigorúan, jöhetnek fiatalabbak is. A táncklubnak az az egyik fő vonzereje, hogy ide nem kell partner, bárki jöhet egyedül is; intelligens, barátságos, jókedvű emberek között, jó hangulatban táncolhatja magát egészségesre.

 

Keddenként 13.30-tól 15.30-ig tartanak a foglalkozások az Erzsébet-ligeti Színház Tükörtermében (XVI., Hunyadvár utca 43/B.) Érdeklődni előzetesen Csirmaz Szilviánál a 06/70/223-4070-es telefonon lehet.

 

 

 

 

 

 

Tánc az egészségért

Örömtánc nyugdíjasoknak

2008 őszén megalakult a XVI. kerületben egy olyan közösség, amelyik alapvetően különbözik a hagyományos nyugdíjaskluboktól, ahol többnyire kártyázni szoktak, újságot olvasnak, kézimunkáznak és elmesélik egymásnak az unokák viselt dolgait. Ebben az új közösségben nem foglalkoznak sem az agyérgörccsel, sem a szívinfarktussal és a magas vérnyomással, de az inkontinenciával sem.Munkatársunk az örömtánccsoport szervezőjével, Csirmaz Szilviával beszélgetett.

XVI. Kerületi Újság: Milyen fogadtatása volt az örömtáncnak?

Csirmaz Szilvia: Meglepően nagy volt az érdeklődés már a legelső foglalkozáson is. Sokan adtak hangot ilyen és hasonló véleményeknek: „De régen várok már erre!”, „Milyen nagyszerű, hogy ilyesmit csináltok!” De rengetegen kérdezték azt is: „Mi ez tulajdonképpen? Kik jelentkezhetnek? Hol lesz?” Az alakuló összejövetelen kb. 50 nyugdíjas jött el az Erzsébetligeti Színházba, köztük néhány házaspár, de döntően azért nők érdeklődtek.

XVI. Kerületi Újság: Elmondaná, hogy mi az örömtánc lényege?

Cs. Sz.: Fontos tudni, hogy ez nem társkereső klub. Ellenkezőleg: azt tartjuk egyik vonzerejének, hogy ide egyedül is el lehet jönni. Nem kell a férjeknek könyörögni, hogy kísérjék el feleségeiket, más férfi táncpartnerről se szükséges gondoskodni, de még a barátnőnkre sem vagyunk ráutalva, hogy vajon éppen van-e ideje velünk tartani. A táncot mi elsősorban úgy fogjuk fel, mint valamiféle kíméletes sporttevékenységet. Karban tartja az izmainkat, igénybe veszi a tüdőnket, tánc közben gyorsabban ver a szívünk, és az agyunk is munkára van fogva, hiszen koncentrálnunk kell a lépésekre, a mozdulatokra. Aztán a szépséges muzsika és a mozdulatok harmóniája az ember lelkére is üdítően hat.

XVI. Kerületi Újság: Honnan vették az ötletet egy ilyen tánccsoport megalakításához?

Cs. Sz.: A fejlettebb országokban már régóta tudják, hogy a táncnak immunerősítő hatása van. Tapasztalták, hogy napjaink elöregedő társadalmaiban mekkora gond a demenciától, szenilitástól szenvedő depressziós öregek óriási száma. A nyugdíjas korú emberek táncoktatásának éppen a fentiek ellensúlyozására van ott már komoly hagyománya. Ezért is hívjuk mi magunk közt a foglalkozásainkat immunerősítő örömtáncnak.

XVI. Kerületi Újság: Nem tartanak attól, hogy kinevetik, kigúnyolják Önöket? 

Cs. Sz.: Szerintünk a gúnyolódó önmagát minősíti. Nem arról van szó, hogy mi nem vagyunk képesek méltósággal megöregedni és hatvanegynéhány évesen is fodros miniszoknyában akarunk az utcán grasszálni. De határozottan elutasítjuk az olyan nézeteket, mint például: „én már öreg vagyok ahhoz, hogy megtanuljam a számítógép kezelését” vagy hogy „utálom a mobilt, nem is tudok se írni, se olvasni sms-t rajta.” Meggyőződésünk, hogy addig van értelme az életnek, amíg megőrizzük a kíváncsiságunkat a világ iránt, és készek vagyunk az új ismeretek befogadására. Hozzánk olyan emberek jönnek, akik tudatosan meg akarják őrizni fiatalos mentalitásukat, és időskorban se akarnak a családjuk terhére lenni amiatt, mert lustaságból vagy kényelemszeretetből elhanyagolták testük és lelkük karbantartását. Felismerték, hogy a jó kondíció megőrzésének ára a rendszeres mozgás

XVI. Kerületi Újság: Hol lehet jelentkezni?

Cs. Sz.: A 06/70/223-4070-es mobilszámon, illetőleg a helyszínen is (Erzsébetligeti Színház, 1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b). A foglalkozások keddenként fél 2-től fél 4-ig tartanak.

 

 

 

 

 

 

 

 Öregember nem vén ember! – Nyugdíjasok örömtánca

Közhelyként szoktuk emlegetni, hogy társadalmunk öregszik. Az orvostudomány fejlődésének hála egyre több ember éli meg a 80–90, sőt a 100 éves kort. Gondoljuk meg, hogy egy átlagosan egészséges ember életének körülbelül egy negyedét nyugdíjasként éli meg. 18–20 év nagy idő, ennyi év alatt felnő egy újabb generáció!

Az idősödők életében komoly töréseket okozhatnak például, amikor felnőtt gyermekeik kirepülnek otthonról, saját családokat alapítanak és élik önálló életüket. Aztán ha a munkahely még oly szépen és tisztelettel búcsúztatja is el egykori alkalmazottját kívánva neki boldog, megérdemelt pihenést, a friss nyugdíjas agyán óhatatlanul átvillan a gondolat: „nincs már szükség rám, most mihez kezdjek?” És sokuk morzsolgatják napjaikat a fölöslegesség érzésével, rájuk telepszik a depressziós unalom, és óhatatlanul bekövetkezik a fokozatos testi és szellemi leépülés.

Mit lehetne tenni az ellen, hogy a nyugdíjas ember ne zárkózzon be négy fala közé, hanem nyitott és érdeklődő maradjon? Hogyan tudnák az idősödők hasznosan és értelmesen eltölteni a szabad idejüket? Mi módon lehetne az élet utolsó negyedét örömtelibbé varázsolni? Mi lenne az a – mondjuk – sporttevékenység, ami az idősebbek életkorának és fizikai állapotának megfelelne? – tettük fel magunknak a kérdést.

Komoly nemzetközi klinikai kutatások bizonyították már, hogy a tánc és a zene gyógyító, fiatalító hatással van az emberre, erősíti az immunrendszert és biztosítja a szervezet hosszan tartó egészségét, és esztétikus szépségén keresztül a lelket is felüdíti. 

Ezért határoztuk el, hogy német, osztrák, szlovák, valamint magyar (angyalföldi) példákat követve a XVI. kerületben is megalakítjuk a

nyugdíjasok örömtánccsoportját. 

Reményeink szerint a csoportos táncolás nemcsak kondíciónkat erősíti majd, hanem e kreatív tevékenység során olyan baráti közösséggé fejlődünk, ahol finom, intelligens emberek között kellemesen érezzük magunkat. És az is terveink között szerepel, hogy később rendezvényeken fellépve bizonyítsuk a tánc megfiatalító varázsát.

Helyszín: Erzsébetligeti Színház

Időpont: keddenként fél 2-től fél 4-ig

Érdeklődni és jelentkezni lehet telefonon (Csirmaz Szilvia: 06/70/223-4070)

Várjuk a harmonikus mozgásra vágyó és értelmes közösségi munkában szívesen részt vevő nyugdíjasokat.

 

 

 

 

 

 

 

Örömtáncosok debütálása

 

Valentin-napon nagy sikerrel mutatkozott be a kerületi nyugdíjasok örömtánccsoportja az MLTC Sportszékházban.

 

Ugyan még „csecsemőkorban” vannak, hiszen alig fél évvel ezelőtt alakultak meg, ám a debütálás minden együttes életében nagy esemény.

Természetesen nem az a céljuk, hogy a profi táncosokkal keljenek versenyre. Ők a táncot elsősorban a testet karbantartó és a lelket gyönyörködtető, kíméletes sporttevékenységnek tekintik.

Mint ahogyan vezetőjük elmondta, a fejlettebb országokkal ellentétben hazánkban még kevesen ismerték fel a tánc egészségmegőrző, immunerősítő és a depressziót elűző hatását.

Az örömtáncosok fellépésükkel nem csupán önmaguknak szereznek örömet, hanem bizonyos missziót is betöltenek. Példát akarnak mutatni fiataloknak és idősebbeknek, hogy hogyan lehet és hogyan kell idősödve is megtartani a jó testi kondíciót, az életörömöt és a nyitottságot, érdeklődést a világ dolgai és embertársaik iránt.

Azt szokták mondani, hogy akad, akinek egy bal lába van, némelyeknek akár kettőt is adott a Teremtő ebből a végtagból, de az ő közösségükben mindenkinek helye van, aki táncolni akar és „LEÉR A LÁBA A FÖLDIG”. Ennek jegyében továbbra is szeretettel várják hétfő délutáni foglalkozásaikra a mozogni kívánó nyugdíjasokat.

(Honlapjuk: www.oromtanc.eoldal.hu)